Zgodovina tišine

Blijedi jahač
2 aprila, 2020
Sejem na zraku 29. do 31. maja 2020
24 maja, 2020
Prikaži vse

Zgodovina tišine

Spletna cena: 24,90 EUR

Redna cena: 24,90 EUR

Avtor: Corbin, Alain

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič
ISBN: 978-961-6468-
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2020
Vezava: broširana
Format: 15 x 23 cm
Obseg: 150 strani

Opis

V PRIPRAVI, IZIDE V MAJU 2020

»Tišina ni zgolj odsotnost hrupa,« začne Corbin razmišljanje v knjigi.

Struktura Cobinovega razmisleka tišine se znotraj časovne opredeljenosti premika v različnih kontekstih dojemanja in iskanja tišine, njene teksture, discipline, njenih taktik, bogastva in silovitosti njenega govora. Temelji na nasprotju med notranjimi prostori tišine (kako tišina pomaga meditaciji in notranji refleksiji) in zunanjimi prostori tišine (naj bo to med dvema osebama ali med osebo in prostorom).

Tišina kot rezervoar navdiha znotraj nas, najbolj intimen in svet prostor, stalno pribežališče in izvor idej mislecev, učenjakov, umetnikov, vernikov … katerih citate avtor prepleta v svojem razmišljanju.

»Nekoč so ljudje iz zahodnega sveta okušali globino in slasti tišine. Menili so, da je pogoj za zbranost, posluh do samega sebe, meditacijo, molitev, sanjarjenje, ustvarjanje; predvsem so jo imeli za notranji prostor, iz katerega izhaja beseda. Podrobno so opredeljevali družbeno taktiko. Slikanje je zanje pomenilo dajati besedo tišini.«

 

Alain Corbin (1936) je eden vidnejših francoskih zgodovinarjev. Bil je profesor na Univerzi v Toursu in na Univerzi Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Ukvarja se s socialno zgodovino Francije 19. stoletja,  njegovo raziskovalno zanimanje je tudi zgodovina senzibilnosti, poganja ga vprašanje, kako so  predniki uporabljali svojih pet čutov in kako so jim čutila omogočila zaznavanje sveta. 

Dodatne informacije

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih