Zgodovina tišine

Blijedi jahač
2 aprila, 2020
Sabrana djela Bekima Sejranovića
30 aprila, 2020
Show all

Zgodovina tišine

Spletna cena: 20,00 EUR

Redna cena: 26,90 EUR

Avtor: Corbin, Alain

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič
ISBN: 978-961-7083-033
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2020
Vezava: trda vezava
Format: 13 x 20,5 cm
Obseg: 152 strani

Opis

Zgodovina tišine je napisana v času, ko naj bi tišina zaradi informacijske nasičenosti postajala redka dobrina. Kot pa pokaže Corbin, želja po tišini ni posebna značilnost našega časa. Tišina ima dolgo zgodovino. Zgodovina tišine je predvsem zgodovina njenega občutenja, ki je v središču človeškega besednega obstoja. Tišina namreč ni zgolj odsotnost hrupa, pač pa tudi prispodoba in občutenje, ki je v nekaj stoletjih in desetletjih vendarle doživelo veliko transformacijo. Knjiga je vodič v tišino, kakršno lahko zagotovi literarna izkušnja, in hkrati vodič po zgodovini, ki je v tišini prepoznala posebno družbeno in psihološko stanje.

»Danes je težko najti tišino, kar nas ovira pri tem, da bi slišali notranji govor, ki pomirja in daje spokoj. Družba zapoveduje, naj se uklonimo hrupu, da bi postali del vsega, namesto da bi prisluhnili sebi. […] Glavni problem pa ni silovitost kravala v urbanih prostorih […] Bistvo spremembe tiči v prekomerni mediatizaciji, v nenehni povezanosti in iz nje izhajajočem nenehnem toku govora, ki se vsiljuje posamezniku in ga privede do tega, da ga postane groza tišine.«

Alain Corbin (1936) je francoski zgodovinar, specializiran za mikrozgodovino. Je zaslužni profesor na pariški univerzi Panthéon-Sorbonne in eden najbolj prevajanih francoskih zgodovinarjev.

 

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Filozofija hoje

    Spletna cena: 19,92 EUR
  • Uvod v zen budizem

    Spletna cena: 19,92 EUR