Založba V. B. Z. je bila ustanovljena leta 2002 z osnovnim vodilom, da slovenski javnosti predstavi novejšo hrvaško literarno produkcijo. V ta namen se je izoblikovala zbirka Izbranih del hrvaške književnosti, v kateri je do sedaj izšlo enaidvajset reprezentativnih del sodobne hrvaške književnosti, od del Miljenka Jergovića, Predraga Matvejevića, Ante Tomića, Dubravke Ugrešić, Slavenke Drakulić do Marka Pogačarja. Zbirka je edina takšne vrste v slovenskem literarnem prostoru in na ta način tukajšnjemu prostoru približuje dogajanje na literarnem prizorišču sosednje države ter skrbi za literarno pretočnost med njima.

Poleg zbirke Izbranih del hrvaške književnosti založba V.B.Z. z zbirko Tridvaena skrbi tudi za izdajo druge žanrsko in tematsko raznolike tuje prevodne literature, od klasike ruskega simbolista Fjodora Sologuba Mali hudobec in kultnega potopisa Bruca Chatwina V Patagoniji do Filozofije hoje Frederica Grosa, sodobnega filozofskega premišljevanja o človeški aktivnosti hoje.

Premišljevanju o položaju sodobnega človeka pa je v celoti namenjena zbirka Prestop, v kateri sledimo izdajanju klasičnih in novejših izdaj s področja popularne psihologije, ezoterike in priročniške literature. V zbirki je do sedaj izšlo trinajst področno različnih naslovov, med drugim Oshova dela Ljubeče bivanje in Ljubezen, svoboda, samost, Procesa prisotnosti Michaela Browna, Moč podzavesti Josepha Murphyja do ponatisa klasičnega dela s področja psihologije motivacije Davida Schwartza Magija velikopoteznega mišljenj.

Ob lastni založniški dejavnosti je V. B. Z. tudi distributer knjig založbe TASCHEN, ene najbolj znanih svetovnih založb s področja umetnosti, oblikovanja, arhitekture in pop kulture. Tako je aktualna ponudba Taschnovih knjig vedno dostopna tudi slovenskim kupcem v naši spletni knjigarni in v bolje založenih knjigarnah po vsej Sloveniji.

Naša tretja poslovna aktivnost je distribucija knjig hrvaških založnikov. Knjižnicam, institucijam, pravnim subjektom in individualnim kupcem nudimo hitro, ugodno in zanesljivo pot do želenih knjig v hrvaškem jeziku. Na željo kupcev pripravimo tematske ponudbe knjig in sezname knjig hrvaških založnikov.

Dolgo ime: V.B.Z.- podjetje za trgovino in založniško dejavnost d.o.o.
Kratko ime: V.B.Z. d.o.o.
Naslov: Rimska cesta 13
Pošta: 1000 Ljubljana
Matična številka: 3497925000
Davčna številka: 76352307

Zavezanec za DDV: DA
ID za DDV: SI76352307

Registrski organ: Družba je vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani
Štev. reg. vložka: 2009/5733, osnovni kapital 7.500,00 EUR
Datum vpisa: 3.3.2009

IBAN: SI56 2900 0005 5643 131 pri  UniCredit Banka Slovenija d.d.
SWIFT/BIC: BACXSI22