Založba V. B. Z. je bila ustanovljena leta 2002 z osnovnim vodilom, da slovenski javnosti predstavi novejšo hrvaško literarno produkcijo. V ta namen se je izoblikovala zbirka Izbranih del hrvaške književnosti, v kateri izhajajo reprezentativnna dela sodobne hrvaške književnosti, od del Miljenka Jergovića, Predraga Matvejevića, Ante Tomića, Dubravke Ugrešić, Slavenke Drakulić, Marka Pogačarja do Slobodana Šnajderja. Zbirka je edina takšne vrste v slovenskem literarnem prostoru in na ta način tukajšnjemu prostoru približuje dogajanje na literarnem prizorišču sosednje države ter skrbi za literarno pretočnost med njima.

Poleg zbirke Izbranih del hrvaške književnosti založba V.B.Z. z zbirko Tridvaena skrbi tudi za izdajo druge žanrsko in tematsko raznolike tuje prevodne literature, od klasike ruskega simbolista Fjodora Sologuba Mali hudobec in kultnega potopisa Bruca Chatwina V Patagoniji do Filozofije hoje Frederica Grosa, sodobnega filozofskega premišljevanja o človeški aktivnosti hoje.

Premišljevanju o položaju sodobnega človeka pa je v celoti namenjena zbirka Prestop, v kateri sledimo izdajanju klasičnih in novejših izdaj s področja (popularne) psihologije in priročniške literature. V zbirki so med drugimi Oshova dela, klasično delo in uspešnica Josepha Murphyja Moč vaše podzavesti in temeljna knjiga s področja zdravljenja travm Bessel van der Kolka Telo si vse zapomni.

Ob lastni založniški dejavnosti je V. B. Z. tudi distributer knjig založbe TASCHEN, ene najbolj znanih svetovnih založb s področja umetnosti, oblikovanja, arhitekture in pop kulture. Tako je aktualna ponudba Taschnovih knjig vedno dostopna tudi slovenskim kupcem v naši spletni knjigarni in v bolje založenih knjigarnah po vsej Sloveniji.

Naša tretja poslovna aktivnost je distribucija knjig hrvaških založnikov. Knjižnicam, institucijam, pravnim subjektom in individualnim kupcem nudimo hitro, ugodno in zanesljivo pot do želenih knjig v hrvaškem jeziku.

Dolgo ime: V.B.Z.- podjetje za trgovino in založniško dejavnost d.o.o.
Kratko ime: V.B.Z. d.o.o.
Naslov: Rimska cesta 13
Pošta: 1000 Ljubljana
Matična številka: 3497925000
Davčna številka: 76352307

Zavezanec za DDV: DA
ID za DDV: SI76352307

Registrski organ: Družba je vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani
Štev. reg. vložka: 2009/5733, osnovni kapital 7.500,00 EUR
Datum vpisa: 3.3.2009

IBAN: SI56 2900 0005 5643 131 pri  UniCredit Banka Slovenija d.d.
SWIFT/BIC: BACXSI22