Filozofija hoje

Moč vaše podzavesti Joseph Murphy
Moč vaše podzavesti
7 julija, 2022
Poslije rata 1 – Povijest Europe od 1945. – Tony Judt
Poslije rata 1 – Povijest Europe od 1945.
7 julija, 2022
Show all

Filozofija hoje

Spletna cena: 19,92 EUR

Redna cena: 24,90 EUR

Avtor: Gros, Frederic

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič
ISBN: 978-961-6468-88-6
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2017
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 168 strani

Opis

Najboljša hoja je tista, ki umu omogoči, da sprosti domišljijo. Tako Frédéric Gros, francoski filozof, ki obožuje hojo in pohajkovanja po naravi, v svoji edinstveni knjigi Filozofija hoje v enem stavku združi mišljenje in hojo, ti najbolj naravni človeški aktivnosti. Grosu v tem prikimava marsikateri mislec, od Nietzscheja, preko Rousseauja, Thoreauja in Wordswortha, pa vse do Kanta, ki je imel svoje sprehode zelo natančno odmerjene. Čeprav ja hoja gibanje, pa je veliko bliže ustvarjanju kot športu. S športom pravzaprav nima nie skupnega. Hoja probleme, o katerih razmišljamo, naredi lažje rešljive, saj do njih vzpostavi razdaljo, iz kateri jih uzremo v povsem drugačni luči. In konec koncev, hoja je najboljši primer, kako se skozi hojo najdemo tako, da se izgubimo.

Frédéric Gros je eden najbolj prepoznavnih francoskih filozofov srednje generacije . Trenutno je profesor filozofije na Univerzi Pariz XII in na Inštitutu za politiene študije v Parizu. Filozofsko in zgodovinsko se ukvarja predvsem s problemi psihiatrije, nasilja, vojne in varnosti, o katerih je napisal monografski študiji États de violence: essai sur la fin de la guerre in Le Principe sécurité. Med drugim je urednik izdaj slavnih predavanj Michela Foucaultana Collège de France, ki mu je posvetil tudi dve deli, Michel Foucault in Foucault et la folie. Živi v Parizu, blizu mestnega parka Bois de Vincennes.

»Sam hojo opredeljujem predvsem kot duhovno vajo. Je tisto, kar nam omogoča graditi, utrjevati, črpati iz odnosa do samega sebe, ki se zatem preobrazi v odnos do drugih, do sveta in do svoje lastne preteklosti. Hoja je preizkus, s pomočjo katerega postanemo navzoči sami po sebi.« (Frédéric Gros)

 

Medijski odzivi: