Otroci Patrasa
5 julija, 2018
Komplet Jergović
5 julija, 2018
Prikaži vse

Ruta Tannenbaum

Spletna cena: 12,00 EUR

Redna cena: 15,00 EUR

Avtor: Jergović, Miljenko

Prevod: Mateja Tirgušek
ISBN: 978-961-646-40-5
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2007
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 124 strani

Opis

Jergović je tokrat napisal zagrebški roman o otroški gledališki zvezdi, ki se dogaja v letih pred 2. svetovno vojno in v času holokavsta. Zgodba govori o tem, kaj se dogaja, ko se zamenjajo modeli družbene identitete. Okolica je vzneseno oboževala desetletno deklico, se z njo in z njenim božanskim igralskim talentom identificirala, dokler ni deklica, dotlej idol in družbeni vzor, v trenutku vzpostavitve Neodvisne države Hrvaške postala samo uboga majhna Židinja. Knjiga Ruta Tannenbaum je v vseh segmentih Jergovićeve literature, ki je tako enoglasno hvaljena, presežek.

Miljenko Jergović se je rodil leta 1966 v Sarajevu. Od leta 1993 živi v Zagrebu in deluje kot pesnik, pisatelj, kolumnist, esejist, dramatik, novinar in kot eden bolj prepoznavnih javnih intelektualnih figur. Jergović je najbolj prevajani sodobni na Hrvaškem ustvarjajoči pisec – njegove knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov – in brez dvoma zaseda prvo mesto v novejši hrvaški prozi. Poleg izjemnega ustvarjalnega zamaha, ki ga izpričuje z več kot petindvajsetimi samostojnimi književnimi deli, Jergovićev literarni vpogled v sodobno realnost odraža tudi specifičen nepatetičen odnos do realnosti, ki mu pritičeta gibkost jezika in občutek za pripoved, ki kakršenkoli zgodovinski, družbeni ali intimni dogodek hipoma spremeni v literarno mojstrovino. Jergovićevo delo je okronano tudi s številnimi lokalnimi in mednarodnimi nagradami.

Dodatne informacije

Morda vam bo prav tako všeč…

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih