Zemlja pleše
5 julija, 2018
Ruta Tannenbaum
5 julija, 2018
Prikaži vse

Otroci Patrasa

Spletna cena: 5,00 EUR

Redna cena: 5,00 EUR

Avtor: Ferić, Zoran

Prevod: Tadej Čater
ISBN: 978-961-646-39-1
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2007
Vezava: broširano
Format: 12 x 20 cm
Obseg: 124 strani

Opis

Roman Otroci s Patrasa je bil po objavi nominiran za nagrado Jutarnjega lista. Glavno pripovedno nit avtor razpleta ob štiridesetletnem gimnazijskem profesorju, ki se zaljubi v dijakinjo. Ta osnovni zaplet zgodbe Ferić nadgradi še s krizo srednjih let, krizo v zakonu brez otrok in travmatičnimi soočenji s perečimi obolenji današnjega časa. Prav ta knjiga je s strani kritike najbolje ocenjena, ker daleč najbolje dosega emocionalno resnico sodobnega Evropejca, resnico današnjega življenja. Delo prinaša cel diapazon razpoloženj sodobnega moškega, s čimer dosega zavidljivo plastičnost pripovedi.

Zoran Ferić se je rodil leta 1961 v Zagrebu. Diplomiral je iz hrvaške književnosti na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Dela kot srednješolski profesor hrvaškega jezika in književnosti. Prozna besedila in eseje objavlja vse od leta 1987 (Polet, Oko, Quorum, Pitanja, Godine nove, Studentski list, Plima, III. Program Hrvaškega radia). Za zgodbo Angel v ofsajdu je leta 1997 prejel nagrado AGM, tri leta kasneje, leta 2000, ko je zgodba izšla še kot samostojna knjiga, pa je zanjo prejel še nagrado K. Š. Gjalski in nagrado Jutarnjega lista. Še več, po izboru kritikov tednika Nacional je bila knjiga razglašena za knjigo desetletja. Ferić je avtor večih romanov in zbirk kratkih zgod. Njegove knjige so prevedene v angleški, nemški, poljski, italijanski, madžarski, španski, slovenski in več drugih jezikov.

Dodatne informacije

Morda vam bo prav tako všeč…

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih