Sarajevski marlboro
3 julija, 2018
Dvorci iz orehovine
5 julija, 2018
Show all

Buick Rivera

Spletna cena: 6,00 EUR

Trajno znižanje!

Redna cena: 6,00 EUR

Avtor: Jergović, Miljenko

Prevod: Jurij Hudolin
ISBN: 961-646-14-6
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2003
Vezava: broširano
Format: 12 x 20 cm
Obseg: 185 strani

 

Opis

Knjige Miljenka Jergovića so natančno izpisane literarne epopeje z visoko stopnjo empirične eksistencialne verjetnosti. Pisateljeva brbotajoča govorica, slap besed in nezajezljivih sintaks nas posrkajo v zgodbo na videz povsem običajnih ljudi, za katerimi se skrivajo velike zgodbe, saj je zgodba vsakega življenja endemična in že zato velika. Jergović je mojster pripovedovanja in asociacij, vsak minoren fokus je lahko vzgib za epsko širino, vse lahko postane literatura. V Buick Riveri nam avtor prek stare avtomobilske kripe razgrne eksistence, ki se razbijejo v bizarnem in zaradi bizarnega, čeprav nam bohotni stil nikoli ne izda te evokacije. Buick Rivera je še eden izmed literarnih izbruhov pisatelja, za katerega se zdi, da se nikoli ne loči od pisalne mize. Knjiga je prejemnica nagrade August Šeneo Hrvaške matice za književnost in umetnost.

Miljenko Jergović se je rodil leta 1966 v Sarajevu. Od leta 1993 živi v Zagrebu in deluje kot pesnik, pisatelj, kolumnist, esejist, dramatik, novinar in kot eden bolj prepoznavnih javnih intelektualnih figur. Jergović je najbolj prevajani sodobni na Hrvaškem ustvarjajoči pisec – njegove knjige so prevedene v več kot dvajset jezikov – in brez dvoma zaseda prvo mesto v novejši hrvaški prozi. Poleg izjemnega ustvarjalnega zamaha, ki ga izpričuje z več kot tridesetimi samostojnimi književnimi deli, Jergovićev literarni vpogled v sodobno realnost odraža tudi specifičen nepatetičen odnos do realnosti, ki mu pritičeta gibkost jezika in občutek za pripoved, ki kakršenkoli zgodovinski, družbeni ali intimni dogodek hipoma spremeni v literarno mojstrovino.

Jergovićevo delo je okronano tudi s številnimi lokalnimi in mednarodnimi nagradami, med njimi tudi nagrado vilenica 2024, ki jo žirija Vilenice podeljuje vsako leto avtorju iz Srednje Evrope za vrhunske dosežke na področju literarnega ustvarjanja in esejistike.

Morda vam bo prav tako všeč…