Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste

Nick Cave – Mercy on Me
12 julija, 2018
Bog ne bo pomagal
13 julija, 2018
Show all

Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste

Spletna cena: 19,92 EUR

Redna cena: 24,90 EUR

Avtor: Alan Watts

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič
ISBN: 978-961-6468-91-6
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2018
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 116 strani

Ni na zalogi

Kategoriji: ,
Opis

Knjiga o tabuju spoznanja, kdo ste je bila prvič objavljena leta 1966 in je od tedaj že večkrat ponatisnjena in prevedena v več jezikov sveta. Avtorjevo lucidno razmišljanje in raziskovanje človekove vloge in soodvisnosti v vesolju ter razumevanje osebne identitete najdeva vedno nove bralce vseh generacij.

Alan Watts se vprašuje, kaj je razlog za iluzijo, da je jaz ločeni ego, ki domuje v »vreči iz kože«. Ločenost jaza in fizičnega sveta privede do napačne rabe tehnologije in do poskusa, da bi si s silo podredili človekovo naravno okolje, kar vodi do njegovega uničenja. Razodeva skrivnost obstoja, s čimer predstavlja alternativo občutjem odtujenosti, ki prevladujejo v zahodni družbi, in hkrati vizijo tega, kako lahko zaćnemo razumevati kozmično sebstvo, ki biva v vsaki živi stvari. Ko se ego razblini, zaživimo v sedanjem trenutku v popolni harmoniji z vsem vesoljem.

»Spoznanje o samem sebi privede do čudenja in čudenje do radovednosti in preiskovanja, tako da ljudi nič ne zanima bolj kot ljudje, četudi gre samo za svojo lastno osebo. Vsak inteligenten posameznik si želi spoznati, kaj ga poganja, vendar pa je obenem navdušen in zafrustriran nad dejstvom, da je on sam najtežja od vseh stvari, ki jih je mogoče spoznati. Kajti človeški organizem je, tako se zdi, najkompleksnejši od vseh organizmov, in medtem ko ima posameznik prednost, da tako intimno pozna svoj lastni organizem – od znotraj –, ima tudi to prednost, da mu je tako blizu, da mu ni mogoče nikoli priti do dna. Nič se tako ne izmika zavestnemu preiskovanju kakor zavest sama. Zaradi tega smo paradoksalno koren zavesti poimenovali nezavedno.«

 

Alan Watts (1915-1973) je bil osrednja osebnost pri uvajanju vzhodne filozofske in religiozne miselnosti za zahodne bralce. Kot najstnik je postal budist in se leta 1951 preselil v Kalifornijo, kjer si je pridobil sloves ikone alternativne subkulture, obenem pa je postal eden najbolj znanih piscev šestdesetih in sedemdesetih let 20. stoletja.

Morda vam bo prav tako všeč…