Kamorkoli greš, si že tam

Gibran Glas mojstra Znanilec Popotnik
Glas mojstra Znanilec Popotnik
13 decembra, 2020
Impressionism
17 decembra, 2020
Show all

Kamorkoli greš, si že tam

Spletna cena: 20,25 EUR

Redna cena: 22,50 EUR

Avtor: Kabat-Zinn, Jon

Prevod: Andželka Ani Korošec
ISBN: 978-961-6058-53-7
Založba: Iskanja
Leto izdaje: 2011
Vezava: mehka
Format: 15 x 21 cm
Obseg: 253

Na zalogi

Opis

Ali lahko vsakdo meditira? Mišljenje, da niste sposobni meditirati, je podobno mišljenju, da niste sposobni dihati, se osredotočati ali sproščati. 

Veliko bolje se je postopno podati v daljša obdobja prakse, kot da nikoli ne okusite pozornosti ali mirovanja, ker dojemate svoje ovire kot prevelike. Najdaljša pot se resnično začne z enim samim korakom. Ko si zadamo, da bomo storili ta korak – v tem primeru, da se bomo usedli tudi za najkrajši čas –, se lahko dotaknemo brezčasnega v kateremkoli trenutku. Iz tega prihaja vsa dobrobit in samo iz tega.

Meditacija pozornosti oz. čuječnosti dopušča preobrazbo, ne da bi si bilo treba prizadevati, da bi karkoli dosegli ali da bi se do konca izmučili, ker smo neprimerni ali nepopolni. Kajti, kot vam govori ta knjiga, vi ste že popolni. Vsi smo. Tukaj in sedaj. Natančno taki kot smo, z vsemi našimi nepopolnostmi in neprimernostmi. Večino časa se le delno zavedamo notranjih napetosti in tega, kaj počnemo v življenju in z življenjem, ter posledic, ki jih imajo naša dejanja in misli. Delo prebujanja iz teh sanj je delo meditacije, sistematičnega negovanja budnosti in zavedanja sedanjega trenutka. Ta pozornost ni v nasprotju z nobenimi religioznimi ali znanstvenimi prepričanji.

Jon Kabat Zinn je molekularni biolog, zdravnik, profesor na Medicinski fakulteti na Univerzi v Massachusettsu, ustanovitelj Klinike za zmanjševanje stresa ter ustanovitelj zenovskega centra v Cambridgeu v Massachusettsu. Je avtor knjig s področja meditacije, predavatelj in vodja mnogih programov o čuječnosti. Na osnovi njegove metode je nastal terapevtski program MBCT – Mindfulness Based Cognitive Therapy (Kognitivna terapija temelječa na pozornosti), ki ga v svoje delo vključuje prek 200 medicinskih ustanov v Ameriki in drugod po svetu.

Morda vam bo prav tako všeč…