Zato ni(si) budist

Orientalske novele
11 junija, 2020
Zlatne godine
28 junija, 2020
Show all

Zato ni(si) budist

Spletna cena: 17,10 EUR

Redna cena: 19,00 EUR

Avtor: Dzongsar Jamyang Khyentse

Prevod: Marija Orel in Štefan Miljevič
ISBN: 978-961-6058-55-1
Založba: Iskanja
Leto izdaje: 2012
Vezava: mehka
Format: 12,5 x 21,5 cm
Obseg: 160

Na zalogi

Opis

Knjigo Zato ni(si) budist je napisal svetovno znani budistični učitelj Dzongsar Jamyang Khyentse. Pravi, da mu je presedlo zahodnjaško, romantično dojemanje budizma, in nastal je enkratni vpogled v njegovo bistvo.

Kaj človeka ne naredi budista? Ampak, kaj je tisto, zaradi česar nekdo je budist?

Mogoče niste bili rojeni v budistični deželi ali v budistični družini, mogoče ne nosite budistične obleke in si ne brijete glave, mogoče jeste meso in obožujete Eminema in Paris Hilton, vendar to ne pomeni, da ne morete biti budist in doseči razsvetljenja.

Če bi bilo razsvetljenje zgolj sreča, bi tudi tega lahko zavrgli, ko bi se pojavilo kaj boljšega. Sreča je prešibek temelj, da bi na njej gradili svoje življenje.

Čas je, da se lotimo razmisleka o duhovnih stvareh, tudi če nimamo časa meditativno sedeti na blazini, tudi če nas odvračajo tisti, ki nosijo okrog vratu rožne vence, in tudi če smo pred posvetnimi prijatelji v zadregi zaradi verskih nazorov. Ljudje smo nagnjeni k temu, da gledamo na življenje v kontekstu svojih predstav. Lažje si predstavljamo hipotetično razsvetljeno bitje v megleni daljavi, kot tu prisotnega, živega, zrak dihajočega razsvetljenega človeka.

Knjiga ponuja vpogled, poglobitev znanja in humoren pogled na človeka. Budisti bolj kot vse drugo spoštujejo modrost. Modrost prekaša moralo, ljubezen, zdravo pamet, strpnost in vegetarijanstvo. In modrost ni nebeški duh, ki bi ga iskali nekje izven sebe.

Dzongsar Jamyang Khyentse se je rodil leta 1961 v Butanu. Kot prepoznani tulku je vodja priznanega samostana Dzongsar. Odgovoren je za izobraževanje menihov v šestih samostanih in inštitutih v Aziji. Je ustanovitelj več dharma centrov na Zahodu in treh neprofitnih organizacij – Intent Siddhartha, Khyentse Fundacija in Lotus Outreach. Režiral je filma The Cup in Travellers and Magicians in bil Bertoluccijev svetovalec pri snemanju filma Mali Buda.

Budistični mojster Dzongsar Jamyang Khyentse rinpoče je eden najbolj ustvarjalnih in inovativnih pedagoških lam danes. Z duhovitostjo in ironijo Khyentse poziva bralce, da presežejo površinske pasti razumevanja budizma, romantiko kadil ali eksotičnih oblek.

 

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Ko ljubiš svet, svet ljubi tebe

    Spletna cena: 19,80 EUR
  • Uvod v zen budizem

    Spletna cena: 19,92 EUR