Michelangelo.Complete Works. Paintings, Sculptures, Architecture
Michelangelo. Paintings, Sculptures, Architecture
25 avgusta, 2022
Vladimir Stojsavljević Vaki
Vladimir Stojsavljević Vaki
12 septembra, 2022
Show all

Viljevo

Spletna cena: 20,72 EUR

Redna cena: 25,90 EUR

Avtor: Bekavac, Luka

Prevod: Polanc, Sonja
ISBN: 978-961-7083-02-6
Založba: V. B. Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2022
Vezava: trda
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 236 strani

Opis

Viljevo je knjiga, ki mu lahko rečemo roman, ki mu lahko dodamo ključnike »horor«, »SF«, »teoretska fikcija«, »eksperimentalen«, »glitch«, »postmoderen«. Toda Viljevo je predvsem izjemen literarni izdelek tekstovnih in oblikovnih ekstremov, katerega »vibe« se nahaja na povsem drugačnih frekvencah od tistih iz ustaljenih literarnih tokov. Knjigo sestavljajo trije žanrsko različni deli, narativno zvezani z elementi katastrofe, vojne, parapsihologije, psevdoznanosti in transkomunikacije med preteklostjo in prihodnostjo, ki v šumu frekvenčnega prostora obstajata sočasno.

V svojevrstnem romanu, vključno z vsemi tekstovnimi in oblikovnimi ekstremi,  se srečamo z enigmatičnimi in paranormalnimi dogodki, preko katerih se razprostira in komunicira neznan in nepojasnjen svet v Osijeku in okolici med leti 1943 in 2109.

Viljevo je z izjemno natančnostjo napisan roman, ki brez dvoma poglablja frekvenčen spekter sodobne književnosti in predstavlja premislek o tehnologiji in znanosti z vzorci, ki jih književnost kljub tradiciji znanstvene fantastike in spekulativne fikcije šele začenja prepoznavati.

Zagotovo eden izmed najoriginalnejših regionalnih romanov zadnjega desetletja.

Avtor je za roman leta 2014 prejel nagrado Janka Polića Kamova hrvaškega društva pisateljev in nagrado Hrvaške akademije znanosti in umetnosti, leta 2015 pa nagrado Evropske unije za književnost.

O avtorju

Luka Bekavac (1976, Osijek) je hrvaški pisatelj, prevajalec in književni teoretik. Zaposlen je na oddelku za primerjalno književnost na Filozofski
fakulteti zagrebške univerze, kjer je diplomiral iz primerjalne književnosti in filozofije ter kasneje tudi doktoriral. Njegova področja zanimanja obsegajo poststrukturalistične in sodobne teorije književnosti ter spekulativna fikcija.

Do zdaj je izdal tri romane in »zbirko zgodb«, ki tvorijo specifičen literarni cikel: Drenje (2011),  Viljevo (2013), Policijski sat: slutnje, uspomene (2015), Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku: studije, ruševine (2017) in raman v šestih knjigah Urania (2022).

Izidajo tega dela je podprla ustanova TRADUKI, fundacija S. Fischer Stiftung.

Traduki

Luka Bekavac, Viljevo – ODLOMEK

 

Predstavitev romana Viljevo ob prejemu nargade EU za književnost 2015

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Bog ne bo pomagal

    Spletna cena: 19,92 EUR
  • Doba brona

    Spletna cena: 25,52 EUR