Spredaj je hodil Baboucar

Dobar dan, tugo
7 oktobra, 2020
Book of Flowers – 40th Anniversary Ed.
9 novembra, 2020
Show all

Spredaj je hodil Baboucar

Spletna cena: 18,50 EUR

Redna cena: 24,90 EUR

Avtor: Dozzini, Giovanni

Prevod: Vasja Bratina

Ilustracija na naslovnici: Tina Volarič
ISBN: 978-961-7083-064
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2020
Vezava: trda vezava
Format: 13 x 20,5 cm
Obseg: 136 strani

Opis

Spredaj je hodil Baboucar je roman, v katerem spremljamo dvodnevni izsek iz življenja mladih afriških prosilcev za azil, ki so kdove kako, po srečnem naključju ali po nesreči, pristali v osrednjeitalijanski Perugii. Njihov prihod in tudi bivanje v mestu je namreč potisnjeno v ozadje in vtkano v dinamiko njihovega medsebojnega odnosa, odnosa z okoljem, predvsem pa odnosa pravnega, birokratskega, političnega in kulturnega okolja do njih.

Živopisna druščina, na čelu katere je Baboucar, prvi med enakimi in prvi med nepomembnimi, skuša iz svoje že začrtane usode iztisniti karseda običajen vsakdan. To pride do izraza, ko se Baboucar na začetku pripovedi odloči, da bo prijatelje popeljal na morje …

Pisatelj v romanu, nastalem v času velikih begunskih kriz in evropskih politik zapiranja mej, migrante, ne da bi jih prikazoval kot žrtve ali eksotične tujce, vpne v okvir nove vsakdanjosti z vsemi banalnostmi in za polnopravne državljane nepredstavljivimi ovirami, ki jim odrejajo življenje, v katerem ni nič oprijemljivega in na katero nenehno prežijo nevarnosti bodisi na poti iz Afrike v Evropo ali iz Perugie v obmorsko Falconaro Marittimo.

Giovanni Dozzini (1978, Perugia) je italijanski pisatelj, novinar, urednik in tolmač, po izobrazbi pa diplomirani pravnik. V svojem novinarskem delu se še najbolj posveča literaturi in glasbi, piše pa za številne časopise in revije, med drugimi za Corriere dell’Umbria, Europa, Huffington Post Italia, Pagina99 in Nazione Indiana.

Njegova pisateljska ustvarjalnost je usmerjena zlasti v literarizacijo družbenih, političnih in zgodovinskih dogodkov s perspektive vsakdanjosti. Do zdaj je napisal štiri romane. Najnovejši je Spredaj je hodil Baboucar, ki je leta 2019 prejel nagrado Evropske unije za književnost.

Izid knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

RS Ministrstvo za kulturo – sofinanciranje projektov
iz programa EU Ustvarjalna Evropa.

Intervju z Giovannijem Dozzinijem ob prejemu nagrade EU za knjiženost leta 2019

Morda vam bo prav tako všeč…