Pesem sodobnega mornarja

Nigdje, niotkuda
2 februarja, 2021
The Walt Disney Film Archives 1921–1968 – 40th Ed.
6 marca, 2021
Show all

Pesem sodobnega mornarja

Spletna cena: 21,00 EUR

Redna cena: 27,90 EUR

Avtor: Hayes, Nick

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič

ISBN: 978-961-7083-05-7
Založba: VBZ Ljubljana
Leto izdaje: 2021
Vezava: trda vezava
Format: 15 x 24 cm
Obseg: 336 strani

Opis

Pesem sodobnega mornarja je stripovska priredba klasične romantične pesnitve Samuela Taylorja Coleridgea, aktualizirana za čase okoljske krize.

V njej se v mejah fantastičnega in nezavednega potapljamo v nenavadno peripetijo, o kateri stari mornar pripoveduje naključnemu svatu. Hayesova aktualizacija že v izhodišču ubere drugačno pot, kajti za mornarjevega sogovornika postavi ločenca in s tem napove zgodbo o razkroju in razvezi. To je seveda razveza človeka in narave ter ekološki, a hkrati tudi moralni razkroj. Ko naključni mornar, ki se na ocean odpravi v želji po hitrem zaslužku, po inerciji ustreli albatrosa, se namreč nad posadko zgrne prekletstvo človeškega odnosa do narave, ki dobiva demonično, na trenutke psihedelično in odrešiteljsko podobo.

Prvenec Nicka Hayesa, prvič objavljen 2011, je narisan s kompleksnimi, ikoničnimi podobami, ki spominjajo na stare lesoreze.  Simbioza ilustracije in vestnega vpletanja tem originalne pesmi prinaša mračno in žugajoče opozorilo o posledicah izkoriščanja narave.

 

O avtorju

Nick Hayes je londonski stripovski ustvarjalec, ilustrator, pisec in urednik. Njegovo delo zaznamuje prepoznavna estetika in je praviloma zavezano družbenim in okoljskim temam z jasno sporočilnostjo. Objavil je dve zbirki ilustracij, Lovely Grey Day in 11 Folk Songs, ter štiri grafične romane. Poleg Pesmi sodobnega mornarja iz leta 2011, ki je njegov stripovski prvenec, in ljubezenske zgodbe v naravnem kokonu z naslovom Cormorance, je izdal še vizualno biografijo ameriškega levičarskega kantavtorja Woodyja Guthrieja in biografski grafični roman o francoskem pesniku Arthurju Rimbaudu. Leta 2020 je izšla njegova prva neilustrirana knjiga, The Book of Trespass, v kateri omejevanje in distribucijo zemljiške posesti naslavlja kot vir družbene neenakosti.

Izid knjige sofinancira:

program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in RS Ministrstvo za kulturo – sofinanciranje projektov iz programa EU Ustvarjalna Evropa.

 

Posnetek predstavitve stripa Pesem sodobnega mornarja, Vodnikova domačija, 6. oktober 2021 (hibridni dogodek)

Pesem sodobnega mornarja in okoljski izzivi

Nick Hayes  – zajem zaslona predstavitve Pesem sodobnega mornarja, hibridna izvedba prek zoom-a in v živo

 

Morda vam bo prav tako všeč…