Pesem sodobnega mornarja – V PRIPRAVI!

Munch – Ilustrirani roman
7 oktobra, 2020
Prikaži vse

Pesem sodobnega mornarja – V PRIPRAVI!

Spletna cena: 25,60 EUR

V PREDNAROČILU 20 % POPUST do 30.11.2020 !

Redna cena: 32,00 EUR

Avtor: Hayes, Nick

ISBN: 978-953-304-838-3
Založba: VBZ Ljubljana
Leto izdaje: 2020
Vezava: trda vezava
Format: 15 x 24 cm
Obseg: 336 strani

Opis

Pesem sodobnega mornarja je stripovska priredba klasične romantične pesnitve Samuela Taylorja Coleridgea, aktualizirana za čase okoljske krize.

V njej se v mejah fantastičnega in nezavednega potapljamo v nenavadno peripetijo, o kateri stari mornar pripoveduje naključnemu svatu. Hayesova aktualizacija že v izhodišču ubere drugačno pot, kajti za mornarjevega sogovornika postavi ločenca in s tem napove zgodbo o razkroju in razvezi. To je seveda razveza človeka in narave ter ekološki, a hkrati tudi moralni razkroj. Ko naključni mornar, ki se na ocean odpravi v želji po hitrem zaslužku, po inerciji ustreli albatrosa, se namreč nad posadko zgrne prekletstvo človeškega odnosa do narave, ki dobiva demonično, na trenutke pa psihedelično in odrešiteljsko podobo.

Prvenec Nicka Hayesa, prvič objavljen 2011, je narisan s kompleksnimi, ikoničnimi podobami, ki spominjajo na stare lesoreze.  Simbioza ilustracije in vestnega vpletanja tem originalne pesmi prinaša mračno in z žugajočim akcentom naglašeno opozorilo o posledicah izkoriščanja narave.

Močan in vznemirljiv grafični roman, ilustrativno bogat in oster v besedi, prihaja v času, ko vsaka beseda bije plat zvona, k dejanju!

O avtorju

Nick Hayes je londonski ilustrator, pisec, urednik in stripovski ustvarjalec. Njegovo delo zaznamuje prepoznavna estetika in je praviloma zavezano družbenim in okoljskim temam z jasno sporočilnostjo. Objavil je dve zbirki ilustracij, Lovely Grey Day in 11 Folk Songs, ter štiri grafične romane. Poleg Pesmi sodobnega mornarja iz leta 2011, ki je njegov stripovski prvenec, in ljubezenske zgodbe v naravnem kokonu z naslovom Cormorance, je izdal še vizualno biografijo ameriškega levičarskega kantavtorja Woodyja Guthrieja in biografski grafični roman o francoskem pesniku Arthurju Rimbaudu. Leta 2020 je izšla njegova prva neilustrirana knjiga, The Book of Trespass, v kateri omejevanje in distribucijo zemljiške posesti naslavlja kot vir družbene neenakosti.

Izid knjige sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa.

 

 

Morda vam bo prav tako všeč…

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih