Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev

Psi, Dora Šustić
Psi
11 marca, 2023
Telo si vse zapomni, Bessel van der Kolk
Telo si vse zapomni
17 marca, 2023
Show all

Odrasli otroci čustveno nezrelih staršev

Spletna cena: 26,90 EUR

Redna cena: 26,90 EUR

Avtor: Lindsay C. Gibson

Prevod: Bojana Pavlič
ISBN: 978-961-6058-711
Založba: Iskanja
Leto izdaje: 2023
Vezava: broširano
Format: 14 x 20,5 cm
Obseg: 280 strani

Na zalogi

Opis

Kdor je odraščal s čustveno nezrelim, nedostopnim ali sebičnim staršem, morda v njem vztrajajo občutki jeze, osamljenosti, izdaje ali zapuščenosti. Otroštvo je morda spomin na  obdobje, ko  čustvene potrebe niso bile zadovoljene, ko so bila  čustva zavrnjena ali kot prevzem odrasle odgovornosti, da bi se uravnotežilo ravnanje staršev.

Kaj se zgodi, ko staršem primanjkuje čustvene zrelosti in odzivnosti, ki je potrebna za izpolnjevanje čustvenih potreb njihovih otrok? Posledica je čustveno zanemarjanje, pojav, ki je tako resničen kot kakršna koli fizična prikrajšanost. Čustveno zanemarjanje v otroštvu vodi v bolečo čustveno osamljenost, ki lahko dolgoročno negativno vpliva na človekove odločitve pri vzpostavljanju odnosov in iskanju intimnih partnerjev.

Čustveno nezreli starši so morda spodkopali vaše sprejemanje sebe, oslabili vašo samopodobo in upanje na pristno bližino, vendar vas zdaj, ko ste odrasli, ne bi smelo nič več zadrževati, da bi to spremenili. Nobenega razloga ni, da ne bi mogli imeti srečnega življenja, ki se začne prav zdaj. Te rane je mogoče zaceliti in se v življenju premakniti naprej.

Ta knjiga opisuje, kako čustveno nezreli starši negativno vplivajo na svoje otroke, zlasti otroke, ki so čustveno občutljivi. Pokaže, kako ozdraviti bolečino in zmedo, ki izhajata od staršev, ki zavračajo čustveno bližino.

Več o knjigi v  intervjuju z avtorico (v angleškem jeziku) na podkastu New Harbinger, Evidence-Based

O AVTORICI

Dr. Lindsay C. Gibson je klinična psihologinja in je bila več let izredna profesorica na univerzi Old Dominion (Old Dominion University), kjer je poučevala doktorske študente v programu klinične psihologije. Specializirala se je za individualno psihoterapijo z odraslimi otroki čustveno nezrelih staršev.

Je avtorica knjige Who You Were Meant to Be in piše mesečno kolumno  o dobrem počutju za  časopis Tidewater Women. Živi in dela v Virginia Beachu (ZDA).

Morda vam bo prav tako všeč…