Ženska iz samopostrežne trgovine

Mira Furlan, Totalna rasprodaja
Totalna rasprodaja
11 maja, 2023
Paulo Coelho, Strijellac
Strijelac
13 junija, 2023
Show all

Ženska iz samopostrežne trgovine

Spletna cena: 22,00 EUR

Redna cena: 25,90 EUR

Avtor: Sayaka Murata

Prevod: Matjaž Juričak
ISBN: 978-961-7083-14-9
Založba: V. B. Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2023; ponatis 2024
Vezava: trda vezava
Format: 12,5 x 20,5 cm
Obseg: 128 strani

Opis

Mojstrovina ene bolj nadarjenih sodobnih japonskih pisateljic, dobitnice najprestižnejše

literarne nagrade na Japonskem – Akutagawove nagrade.

 

Keiko Furukura je nenavadna 36-letna tokijska prodajalka; živi sama, nikoli ni bila v romantičnem razmerju in je s tem pomirjena in zadovoljna. Z nekoliko čudaškim vedenjem se nikoli ni dobro vklopila niti v svojo družino niti v šolo. Z zaposlitvijo v samopostrežni trgovinici Keiko postane kolesce v ustroju trgovine. V okolju, kjer so delovna pravila jasna in odnosi trdno opredeljeni bolj ali manj uspešno igra vlogo ‘normalne ženske’.

Vodje in sodelavci so se menjavali, Keiko pa je s trgovino zadovoljno živela 18 let. Vendar pa njeni sorodniki in prijatelji vse bolj pritiskajo nanjo, naj si življenje uredi skladno s pričakovanji družbe.

Koliko je namreč v sodobni družbi vredna mlada ženska, ki nima ne poklicnih ambicij ne želje po poroki?

Ženska iz samopostrežne trgovine je odličen portret nenavadne psihe in očem skritega sveta. Čeprav je roman Sayake Murate napisan duhovito in mestoma z nenavadnimi situacijskimi zasuki, iz zgodbe pronica ironičen in oster pogled na sodobno delovno kulturo, konservativno razmišljanje o vlogi spolov, obenem pa slavi tiho junaštvo žensk, ki so za samosvojost pripravljene sprejeti ceno.

Roman Ženska iz samopostrežne trgovine je preveden v več kot 30 jezikov in je mednarodna uspešnica, prodana v poldrugem milijonu izvodov.

O avtorici

Sayaka Murata (1979, Inzai, Japonska) je ena bolj prepoznavnih in cenjenih sodobnih japonskih avtoric. Njeno pisateljsko delo je vse odmevnejše, za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi: nagrado literarne revije Gunzo za prvenec Dojenje (2003)Nomovo nagrado (2009),  nagrado Yukio Mishima (2013) in  prestižno Akutagawavo nagrado (2016). Prejela je tudi posebno nagrado za fantazijski roman objavljen v japonskem jeziku, ki najbolje ‘raziskuje in poglablja koncept spola’ (Sense of Gender).

Svoj deseti roman Ženska iz samopostrežne trgovine je napisala na podlagi lastnih dolgoletnih izkušenj dela v trgovini. V japonščini je izšel leta 2016 in kmalu po izidu postal velika uspešnica, Nagrajen je s prestižno japonsko književno nagrado Akutagawa. Po izidu so roman Ženska iz samopostrežne trgovine razglasili za knjigo leta mnogi tiskani in spletni mediji: The New Yorker, BuzzFeed, The Boston Globe, Literary Hub, Electric Literature, Library Journal, Shelf Awareness, Hudson in mnogi drugi; v japonski izdaji časopisa Vogue pa so jo razglasili za avtorico leta.

 

Iz medijev

PRELISTAJ

Sayaka Murata, Ženska in samopostrežne trgovine_Odlomek

 

Morda vam bo prav tako všeč…