Prepleteno življenje

Ted Chian, Izdisaj, Exalation
Izdisaj
4 julija, 2023
Elaine N. Aron Visoko senzitivna oseba, The Highly Sensitive person
Visoko senzitivna oseba
14 julija, 2023
Show all

Prepleteno življenje

Spletna cena: 29,90 EUR

Redna cena: 34,90 EUR

Avtor: Merlin Sheldrake 

Prevod: Aleš Učakar
ISBN: 978-961-7083-15-6
Založba: V. B. Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2023
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 360 strani

Opis

Kako glive spreminjajo naš svet, vplivajo na naš um in oblikujejo našo prihodnost

Kadar pomislimo na glive, si najpogosteje predstavljamo gobe. Toda gobe so le trosnjaki gliv, njihovi plodovi. Življenje večine gliv je očem prikrito, kljub temu pa tvorijo neznansko raznovrstno kraljestvo živega sveta, ki podpira in vzdržuje skoraj vse žive sisteme. Na Zemlji tako rekoč ni mesta, kjer gliv ne bi bilo.

Merlin Sheldrake nam na svoji privlačni pustolovščini, strnjeni med platnice knjige Prepleteno življenje, predstavi spektakularni svet gliv: brezmejno presenetljive organizme, ki omogočajo naš obstoj in hkrati izpodbijajo nekatera ustaljena pojmovanja. Spoznavamo kvasovke in psihedelike; odkrivamo glive, ki se pod zemljo razraščajo kilometre daleč in so največji organizmi na našem planetu; opazujemo, kako se glive prepletajo z rastlinami in skupaj z njimi tvorijo kompleksna omrežja ‘gozdnega spleta’; in srečujemo agresivne glive, ki s smrtonosno natančnostjo vdirajo v telesa žuželk in določajo njihovo ravnanje.

Glive so oblikovale človeško zgodovino, saj lahko spreminjajo naš um, zdravijo naša telesa in nam celo pomagajo pri odpravljanju okoljskih katastrof. Sposobnost gliv, da prebavljajo plastiko, eksplozive, pesticide in surovo nafto s pridom izrabljajo revolucionarne tehnologije.

Čeprav nimajo možganov, so razvile kompleksne strategije reševanja problemov, s tem pa širijo tradicionalne definicije inteligentnosti in sejejo dvom na pojmovanje individualnosti.

Prepleteno življenje je spoj  znanstveno doslednega pisanja in poetičnega premišljevanja o glivah, skozi katerega se nam pokaže svet v drugačni luči.

Prepleteno življenje (Entangled Life, 2020) je prva knjiga Merlina Sheldraka in hkrati že mednarodna uspešnica, prejemnica več nagrad in priznanj. Navdušeni bralci jo berejo v več kot 20 jezikih sveta.

Nagrade in priznanja

O avtorju

Merlin Sheldrake

foto © Jana Eidse

Merlin Sheldrake (1987) je biolog in znanstveni publicist, raziskovalec na področjih botanike, mikrobiologije, ekologije ter zgodovine in filozofije znanosti. Doktoriral je iz tropske ekologije na Univerzi v Cambridgeu z raziskavo o glivnih omrežjih v tropskih gozdovih Paname, kjer je deloval na biološki raziskovalni postaji Smithsonovega inštituta za tropske raziskave. Je znanstveni sodelavec Svobodne univerze v Amsterdamu, sodelavec Društva za zaščito podzemnih omrežij (SPUN) in član svetovalnega odbora Fundacije za glive.

Področja Sheldrakovega zanimanja segajo od biologije gliv do etnobotanike Amazonije ter odnosov med zvokom in obliko resonančnih sistemov. Kot amaterski pivovar se navdušuje nad odnosi med ljudmi in drugimi vrstami organizmov. Je pianist in harmonikar, član londonske skupine Gentle Mystics.

 

Recenzije:

– Dobreknjige.si, zapis prispevala Ana Kosič (Goriška knjižnica Franceta Bevka), 17.10.2023

PRELISTAJ

Prepleteno življenje – odlomek

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Enciklopedija čarovnih rastlin

    Spletna cena: 21,60 EUR