Mediteranski brevir

V Patagoniji
5 julija, 2018
Frida ali o bolečini
5 julija, 2018
Show all

Mediteranski brevir

Spletna cena: 18,32 EUR

 

Redna cena: 22,90 EUR

Avtor: Matvejević, Predrag

Prevod: Vasja Bratina
ISBN: 978-961-646-43-5
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2008
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 200 strani

Opis

Le težko bi našli knjigo, kot je Mediteranski brevir, v kateri bi se v tako strnjeni obliki srečali s pristanišči in z ladjami, z otoki in s škržadi, z morsko peno, vetrovi in s tokovi, s starimi misleci in svetniki, sredozemskimi umetniki in posebneži, z zgodovinskimi osebnostmi, osvajalci, vojnami in verami, s sredozemskimi kletvicami in z molitvami … in v kateri bi ti elementi v pravilnem in ubranem razmerju, vzetem morda iz sredozemske arhitekture, predstavljali gradnike sredozemske stvarnosti. V srednjeveško formo brevirja prelita kulturna, zgodovinska, etnografska in vsa druga večplastnost Sredozemlja ter njegova živahna in neulovljiva miselnost ima svoj čar, obenem pa nas valujoč ritmični tok pripovedi ponese v sredozemsko obmorsko občutje. Matvejević je Mediteranski brevir zasnoval kot odprto delo, s katerim je vseskozi živel in ga dopolnjeval, spreminjal, razširjal poglavja, dodajal nova, brisal odvečna … Tako je tudi ta sicer drugi prevod v slovenski jezik nekaj povsem drugega od prvega, pravzaprav bi lahko rekli, da gre za povsem novo knjigo.

Predrag Matvejević (1932–2017) se je rodil v Mostarju. Leta 1967 je doktoriral iz primerjalne književnosti in estetike na Sorboni. Predaval je na več univerzah: na Filozofski fakulteti v Zagrebu, na Sorboni, na rimski univerzi La Sapienza, na New York University, Ecole des langues orientales, College de France, Université Catholique de Louvain. V letih 2003 in 2004 je bil pri Evropski komisiji v Bruslju svetovalec za Sredozemlje v »svetu modrecev«. Univerza v Perpignanu mu je ob 600-letnici svojega obstoja podelila doktorat honoris causa. Častne doktorate so mu podelili tudi na univerzi v Trstu (2001), Genovi (2004) in rodnem Mostarju (2006).

Dodatne informacije

Prijava

Ali ste pozabili geslo?

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih