O’Keeffe
31 maja, 2018
Demon in gospodična Prym
3 julija, 2018
Prikaži vse

Drugačne Benetke

Spletna cena: 8,91 EUR

Redna cena: 9,90 EUR

Avtor: Matvejević, Predrag

Prevod: Vasja Bratina
ISBN: 978-961-646-00-6
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2002
Vezava: trda
Format: 13,4 x 21 cm
Obseg: 124 strani

Opis

Matvejevićeva pripoved nas popelje v vrtoglav spev, v katerem veter veje in pometa skozi resnična mesta in spomine. Neizmernost zemljepisnega področja in neizmerljivost človeške izkušnje se prepleta v času, dotikata se in se prelivata v obširnost kopnega in brezizhodnost morja, ki sta v nenehnem gibanju in valovanju, v naraščanju, katerega namen nam ni znan. Jasen vpogled in razločevanje svojevrstnega in prvinskega botrujeta spoznanjem, ki so dvoumna, saj prebujajo našo radovednost in so s političnega vidika dokaj zapletena. Gre skratka za dialog človeka z zgodovino, z neizbežnimi koreninami lastne kulture. Ta izrazno močni hvalospev, posvečen Sredozemlju, mitu voda, ki se je razprostrl čez Benetke, spremljajo sence starodavnih mest. Pomensko polna deklamacija vstopa v našo izmučeno sodobnost kot opomin. Intelektualec, ki je v esejih opisal razpotja in tesnobe bivše Jugoslavije, nam ponuja poezijo, vtkano v ostroumnost svoje proze, otožne navdihe, iztrgane pozabi. Matvejević nam s svojim pripovednim darom in pretanjenim občutkom predstavi Benetke – tiste “drugačne” – ki jih doslej nismo poznali. Po njegovi zaslugi jih zdaj vidimo v drugi luči. Avtor Mediteranskega brevirja, te “genialne, nepredvidljive in sijajne knjige” (Claudio Magris), ki na nov in izviren način prikaže naše morje, nas tokrat preseneti s poetiko skromnosti in brezimnosti – tako v mestu kot v življenju.

Predrag Matvejević (1932–2017) se je rodil v Mostarju. Leta 1967 je doktoriral iz primerjalne književnosti in estetike na Sorboni. Predaval je na več univerzah: na Filozofski fakulteti v Zagrebu, na Sorboni, na rimski univerzi La Sapienza, na New York University, Ecole des langues orientales, College de France, Université Catholique de Louvain. V letih 2003 in 2004 je bil pri Evropski komisiji v Bruslju svetovalec za Sredozemlje v “svetu modrecev”. Univerza v Perpignanu mu je ob 600-letnici svojega obstoja podelila doktorat honoris causa. Častne doktorate so mu podelili tudi na univerzi v Trstu (2001), Genovi (2004) in rodnem Mostarju (2006).

Dodatne informacije

Morda vam bo prav tako všeč…

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih