Frida ali o bolečini
5 julija, 2018
Zmagovalec je sam
5 julija, 2018
Prikaži vse

Živi in mrtvi

Spletna cena: 5,00 EUR

Redna cena: 5,00 EUR

Avtor: Mlakić, Josip

Prevod: Tadej Čater
ISBN: 978-961-646-48-0
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2008
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 124 strani

Opis

Podobno kot v svojem prvencu z naslovom Kad magle stanu, ki ga je zavihtel na sam vrh hrvaške vojne proze, se Josip Mlakić tudi v romanu Živi in mrtvi loti vojne v Bosni.
V romanu vzporedno spremljamo dve vojni situaciji, v katerih se znajdeta Tomo, leta 1994, in njegov ded Martin, petdeset let poprej. S tem, ko postavi tako deda kot tudi vnuka v isto vojno situacijo in locira njuni vojni izkušnji v isti, skrivnostni prostor Črnih vod in Grobnega polja, s pomočjo cikličnosti časa in perpetuiranjem identičnih fabularnih obrazcev Mlakić privede do najvišje potence nesmiselnosti in absurdnosti vojne, s čimer istočasno potrjuje tudi dobro poznano prekletstvo, da “v tem našem prostoru vojni ne ubeži niti ena sama generacija”.
In vse to mu uspe, ne da bi zapadel v ideologijo in politiko kakršnekoli vrste, prav tako se ne postavi na nobeno stran, ampak se popolnoma osredotoči na ustvarjanje suspenza in verodostojnega prikaza negotovosti. Kar pa privede do vrhunca absurda vseh teh “naših” vojn, je prav to dobro, intimno, “domače” poznavanje ljudi z druge strani. In prav to uspe avtorju na nekaj mestih slikovito in pretresljivo prikazati bralcu.
Kljub pretresljivi atmosferi je roman izjemno dinamičen in filmski, zaradi česar ni presenetljivo, da so po njem posneli istoimenski film, ki je na festivalu v Pulju prejel celo osem Zlatih aren. Po romanu je bil kasneje posnet tudi film.

Josip Mlakić (1964) je po izobrazbi strojni inženir, sicer pa ploden pisatelj in scenarist ter prejemnik večih nagrad. Med drugim tudi državne nagrade Vladimir Nazor za roman Svježe obojeno iz leta 2014.

Dodatne informacije

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Res vam hvala

    Spletna cena: 15,00 EUR
    Avtor: Vidojković, Marko

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih