Pesem sodobnega mornarja

Nigdje, niotkuda
2 februarja, 2021
David Hockney. A Chronology. 40th Anniversary Ed.
6 marca, 2021
Prikaži vse

Pesem sodobnega mornarja

Spletna cena: 21,00 EUR

Redna cena: 27,90 EUR

Avtor: Hayes, Nick

Prevod: Jedrt Lapuh Maležič

ISBN: 978-961-7083-05-7
Založba: VBZ Ljubljana
Leto izdaje: 2021
Vezava: trda vezava
Format: 15 x 24 cm
Obseg: 336 strani

Na zalogi

Opis

Pesem sodobnega mornarja je stripovska priredba klasične romantične pesnitve Samuela Taylorja Coleridgea, aktualizirana za čase okoljske krize.

V njej se v mejah fantastičnega in nezavednega potapljamo v nenavadno peripetijo, o kateri stari mornar pripoveduje naključnemu svatu. Hayesova aktualizacija že v izhodišču ubere drugačno pot, kajti za mornarjevega sogovornika postavi ločenca in s tem napove zgodbo o razkroju in razvezi. To je seveda razveza človeka in narave ter ekološki, a hkrati tudi moralni razkroj. Ko naključni mornar, ki se na ocean odpravi v želji po hitrem zaslužku, po inerciji ustreli albatrosa, se namreč nad posadko zgrne prekletstvo človeškega odnosa do narave, ki dobiva demonično, na trenutke psihedelično in odrešiteljsko podobo.

Prvenec Nicka Hayesa, prvič objavljen 2011, je narisan s kompleksnimi, ikoničnimi podobami, ki spominjajo na stare lesoreze.  Simbioza ilustracije in vestnega vpletanja tem originalne pesmi prinaša mračno in žugajoče opozorilo o posledicah izkoriščanja narave.

 

O avtorju

Nick Hayes je londonski stripovski ustvarjalec, ilustrator, pisec in urednik. Njegovo delo zaznamuje prepoznavna estetika in je praviloma zavezano družbenim in okoljskim temam z jasno sporočilnostjo. Objavil je dve zbirki ilustracij, Lovely Grey Day in 11 Folk Songs, ter štiri grafične romane. Poleg Pesmi sodobnega mornarja iz leta 2011, ki je njegov stripovski prvenec, in ljubezenske zgodbe v naravnem kokonu z naslovom Cormorance, je izdal še vizualno biografijo ameriškega levičarskega kantavtorja Woodyja Guthrieja in biografski grafični roman o francoskem pesniku Arthurju Rimbaudu. Leta 2020 je izšla njegova prva neilustrirana knjiga, The Book of Trespass, v kateri omejevanje in distribucijo zemljiške posesti naslavlja kot vir družbene neenakosti.

Izid knjige sofinancira:

program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in RS Ministrstvo za kulturo – sofinanciranje projektov iz programa EU Ustvarjalna Evropa.

 

Dodatne informacije

Morda vam bo prav tako všeč…

  • Alpha: od Abidjana do Gare du Norda

    Spletna cena: 21,00 EUR
    Avtor: Bessora & Barroux
  • Nick Cave – Mercy on Me

    Spletna cena: 17,00 EUR
    Avtor: Kleist, Reinhard

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. To se zgodi na večini večjih spletišč. Več o piškotkih