Peto nadstropje

Magija velikopoteznega mišljenja
12 julija, 2018
Nick Cave – Mercy on Me
12 julija, 2018
Show all

Peto nadstropje

Spletna cena: 15,33 EUR

Redna cena: 21,90 EUR

Avtor: Baixauli, Manuel

Prevod: Marjeta Prelesnik Drozg
ISBN: 978-961-6468-90-9
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2017
Vezava: broširano
Format: 13 x 21 cm
Obseg: 228 strani

Opis

Peto nadstropje je roman o pisateljevem bivanju v starem, slabo vzdrževanem sanatoriju, kjer okreva po Guillain-Barréjevi bolezni, ki je vzniknila mesec dni za tem, ko je končal roman Človek rokopis (L’homme manuscrit), za katerega je prejel več nagrad. Bolezen ga je za nekaj tednov povsem ohromila, spremenil se je v kamen, a s popolno sposobnostjo čutenja in razmišljanja. Ko se mu povrne govor in ponovno postane gibalno neodvisen, začne v sanatoriju spoznavati bolniško osebje in bolnike, ki so s časom postali prebivalci in prebivalce, ki jim je sanatorij postal zatočišče. Skozi preplet opisov zanimive druščine se vije pisateljeva obsesija z zadnjim, popolnoma nedstopnim, petim nadstropjem sanatorija.

Roman je vaja domišljije in bralca prestavi v dvoumno resničnost med sanjami in budnostjo, kjer je ključni element enigma. Meja med fantastičnim in resničnim je zabrisana, fikcija in stvarnost sta sestavna dela drug drugega.

 

Manuel Baixauli (1963) je slikar in pisatelj. Prvo literarno delo, zbirko kratkih zgodb z naslovom Espiral (Spirala), objavi leta 1998 in s številnimi predelavami ponovno let 2010. Sledi prvi roman Verso (Verz), a šele z romanom L’homme manuscrit (Človek rokopis) doživi uspeh v literarnem svetu. Roman, v katerem raziskuje, kako lahko moč pisanja vpliva na spremembo življenja, prejme več nagrad, dobro pa je sprejet tako med literarno kritiko kot tudi med bralci. 2014 izide njegov tretji roman Peto nadstropje (La cinquena planta), kmalu nagrajen s pomembnima nagradama: Premi Joan Crexells de narrativa (nagrada za najboljše leposlovno delo v katalonščini, objavljeno v preteklem letu) in Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians (nagrada valencijskih pisateljev).