Komplet Na krilih zaupanja/Vojna umetnosti
julij 10, 2018
Ljubezen, svoboda, samost
julij 10, 2018
Prikaži vse

Oči

Spletna cena: 5,52 EUR

Redna cena: 6,90 EUR

Avtor: Popović, Edo

Prevod: Tadej Čater
ISBN: 978-961-6468-66-4
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2012
Vezava: broširano
Format: 12 x 20 cm
Obseg: 261 strani

Opis

Roman Oči je urbana, generacijska zgodba z zagrebških ulic. Prvoosebna pripoved glavnega junaka, fotografa Ivana Kalde, vznika na psihoterapevtovem kavču in se odvija v dveh pripovednih linijah. V eni sledimo junakovemu otroštvu in odraščanju v zagrebških naseljih od 60. let prejšnjega stoletja. Druga se dogaja v sedanjosti in je le izhodišče gledanja, tako kot fotografija, ki v neki točki zapisuje sedanjost s povsem drugim namenom. Samotarski značaj in neprilagojenost pripovedovalca sta odsev odraščanja v disfunkcionalni družini, ob ravnodušnem očetu, sovražno naravnanem očimu in materi, ki je življenje nekako prenašala. Gre za povzetek življenjskih uspehov in neuspehov, ki jih odlično karakteriziran glavni junak zaključuje ironično in duhovito.
V Popovićevem pisanju nasploh so glavni junaki vedno prepričljivi in dobro psihološko razdelani, kar mu je kritika poleg izčiščenega, jedrnatega in asketskega izražanja pohvalila tudi v pričujočem romanu.

Edo Popović (1957) je bil rojen v Livnem v BIH, od leta 1968 pa živi v Zagrebu. S svojim prvencem, zbirko zgodb Ponočni Boogie, je leta 1987 vstopil na literarno sceno in bil zelo dobro sprejet pri bralstvu in kritikih ter si pridobil status kultnega avtorja osemdesetih let. V tem času je bil tudi eden od pobudnikov in urednik časopisa Quorum, ki je sledil tedanji literarni in kulturni sceni. Pri različnih hrvaških medijih je delal kot novinar in reporter. Leta 2000 izide njegova druga zbirka zgodb San žutih zmija. Sledijo avtobiografsko-dnevniški zapisi Kameni pas (2001), kmalu zatem še novela Koncert za tequilu i apaurin (2002) in roman Izlaz Zagreb jug (2003), ki je tudi že preveden tudi v slovenščino, sledi Popovićevo plodno obdobje s številnimi literarnimi deli … Njegova dela so prevedena v več jezikov.

Dodatne informacije