Nič nas ne sme presenetiti

Dobro je, lijepo je
30 januarja, 2018
Bacon
30 maja, 2018
Show all

Nič nas ne sme presenetiti

Spletna cena: 10,00 EUR

Redna cena: 15,00 EUR

Avtor: Ante Tomić

Prevedel: Aleš Čar

ISBN: 978-961-6468-015

Založba: VBZ Ljubljana
Leto izdaje: 2003
Vezava: broširano
Format: 15 x 21 cm
Obseg: 185 strani

Na zalogi

Opis
Ante Tomić je v sodobni hrvaški prozi znan kot pisatelj, ki skuša bralno občestvo zabavati. Torej pisatelj, ki nam ne teži. Njegov roman Nič nas ne sme presenetiti je mešanica humoreskno-ironičnega pisateljskegatripa, ki s suverenim obvladovanjem osnovnih romanesknih prijemov pelje več ali manj v čas bivše JNA, v odročno kasarno na makedonsko-albanski meji. Glavni protagonist je “kao” zdravnik, dalmatinski vojak, ki ga v osnovni vzgib štorije potegne sifilis poročnika Imreta Nađa. Med vojaki in častniki je ves čas kanec napetosti, ki pa jo Tomić mehča z neprisiljenim humorjem, čeprav je Nič nas ne sme presenetiti tudi knjiga resnih življenjskih skušnjav. Vojaška hierarhija, mrzlično hrepenenje po spolni potešitvi, alkohol in podobne pritikline z mentalne margine nas prepričajo, da je avtor večplasten. Tomićev jezik je navidez sila enostaven, a hkrati sugestiven, življenje pa ni zgolj v glavi, temveč tudi v telesu, kar romanu daje avtentičnost. Delo, ki ga imamo v rokah, je zanimivo branje, še posebej, če upoštevamo, da se romani, kot je pričujoči, lahko berejo na dušek. (Jurij Hudolin)

Scenarij za film Karavla je nastal po romanu Nič nas ne sme presenetiti,  priredila sta ga Ante Tomić in Rajko Grlić, ki je film tudi režiral. Premiera filma je bila v ljubljani leta 2006.

O avtorju

Ante Tomić ( roj. 1970 v Splitu)je hrvaški novinar, dela kot kolumnist pri Jutarnjem listu.  Za novinarsko delo je prejel nagrado Marija Jurić Zagorka, ki jo podeljuje Hrvaško novinarsko društvo. Piše tudi filmske in televizijske scenarije in je avtor več romanov.  Njegovemu delu  je skupen duhovit popis urbanih slik nekega časa. Njrgova dela so prežeta s humorjem kot osnovno stavno karto, s čimer se je priljubil tudi slovenskim bralcem, uživamo lahko v prevodih  romanov Kaj je moški brez brkov (2003), Nič nas ne sme presenetiti (2003) in zbirki kratkih zgodb Veliki šoping (2006).

 

Morda vam bo prav tako všeč…