Družinski besednjak

Zdravilne rastline v vinu in žganju
5 julija, 2018
Mali hudobec
5 julija, 2018
Show all

Družinski besednjak

Spletna cena: 15,00 EUR

Redna cena: 22,90 EUR

Avtor: Ginzburg, Natalia

Prevod: Vasja Bratina
ISBN: 978-961-6468-67-1
Založba: V.B.Z. Ljubljana
Leto izdaje: 2008
Vezava: broširano
Format: 15,5 x 23,5 cm
Obseg: 207 strani

Opis

Družinski besednjak (1963) je nenavadna prvoosebna pripoved o družini svetovno znane italijanske pisateljice Natalie Ginzburg, rojene Levi (1916–1991), ki po očetovi strani izhaja iz tržaške judovske družine.
Ginzburg v romanu zajame čas med tridesetimi in petdesetimi leti prejšnjega stoletja, ko je njena družina živela v Torinu. V ozadju družinske zgodovine oriše tudi dogajanja tistega časa: vzpon Mussolinija, uvedbo rasnih zakonov, boj proti fašizmu, izbruh vojne, osvoboditev, povojna leta …
Dom Levijevih je zelo obiskan in priljubljen, pri njih se srečuje takratna torinska intelektualna in politična smetana. Ginzburg svojih judovskih korenin ne prikazuje kot drugačnost, družino raje opisuje kot običajno, čeprav to v resnici ni. Zgodba je prežeta s spomini na otroštvo, mladost in na ljubljene osebe, vse skupaj pa je obarvano s toplino družinskega besednjaka, z uporabo določenih besed, besednih zvez in fraz v družinski komunikaciji, kot tudi z navadami posameznih članov družine.
Družinski besednjak spada med klasična dela italijanske književnosti in je v Italiji uvrščen na seznam obveznega šolskega branja. Zanj je Natalia Ginzburg leta 1963 prejela najvišjo italijansko literarno nagrado strega.

O avtorici

Natalia Ginzburg, rojena Levi (1916–1991), je bila italijanska pisateljica, aktivistka (kot antifašistka je  bila članica italijanske komunistične partije)  in neodvisna političarka/poslanka (1983 je bila izvoljena v italijanski parlament). Nekaj let je bila tudi del uredniške ekipe pri torinski knjižni založbi Eianudi.  Pisala je romane, kratke zgodbe, drame in eseje, ki so prevajani v več jezikov. Za svoje  literarno ustvarjanje je prejela več nagrad, med njimi  nagrado strega in nagrado bagutta.