Babajé – klic nevidnih otrok

Ian Kershaw, Osobnost i moć
Osobnost i moć
3 junija, 2024
Show all

Babajé – klic nevidnih otrok

Spletna cena: 23,00 EUR

Redna cena: 23,00 EUR

(enotna cena knjige do 6.12.2024)

Avtor: Romagnoli Francesco

Prevod: Pahor Špela
ISBN: 978-961-6058-735
Založba: Iskanja
Leto izdaje: 2024
Vezava: mehka
Format: 15 x 20 cm
Obseg: 236

Na zalogi

Opis

Vasica Adwa je stara dvajset let. Nahaja se v regiji Tigraj v Etiopiji. Prej je bil tam travnik, zdaj je vasica za sirote, ki jo je ustanovil avtor Francesco Romagnoli. Sirot je v Etiopiji veliko, razlogov za to prav tako. Še pred  kratkim je tam bila strašna državljanska vojna, o kateri nihče ne govori; niti o posledicah pozabljene vojne s sosednjo Eritrejo, izpodrinile so jih novice o novonastalih sodobnih vojnah močnejših držav. Prebivalcem Tigraja še danes grozita smrt in lakota, saj je Etiopija regijo vojaško omejila in humanitarna pomoč od zunaj le počasi spet kaplja vanjo (so brez vode, hrane, energije, bolnišnic, zdravil … brez vsega).

Avtor je izjemen človek, ki zmore posredovati človečnost in ljubezen do osirotelih otrok, protagonistov zgodb v tej knjigi, začasnih prebivalcev vasice s šestnajstimi hiškami za nekaj več kot sto otrok in mladostnikov, kjer najdejo ljubezen in so sprejeti, kjer dobijo ‘mamo’, družino, hrano, možnost učenja, vse to v zdravem, čistem in veselem okolju. Skoraj vsi se pišejo Francesco, kot je običajno v Etiopiji, kjer je priimek očetovo ime, varovanci ga kličejo kar babajé, kar pomeni ‘očka moj’.

O avtorju

Francesco Romagnoli (Rim, 1970) je leta 1995 diplomiral na Fakulteti za ekonomijo in trgovino in začel delati v očetovi pisarni, a se je leta 2000, ko se je vrnil s potovanja po Afriškem rogu, odločil, da pusti vse in se preseli  v majhno vas na severu Etiopije, kjer se je ustalil in živel petnajst let. V letu 2002 je skupaj z družino ustanovil združenje James non morirà in z zbranimi sredstvi zgradi vasico za osirotele otroke, prehranski center, šole, bolnišnice, ceste, vodnjake in uresničil še mnoge druge pobude. V Italijo se je vrnil leta 2015, zdaj živi med Rimom in Etiopijo, kjer še naprej spremlja že utečene projekte in razvija nove.

Morda vam bo prav tako všeč…